Blog

Straffen en Belonen: doen we er goed aan?

Vanuit Verbindend Gezag & Geweldloos Verzet wordt niet gewerkt met straffen en belonen, in plaats daarvan werken we Herstel.

Ik pijn – Jij pijn

Als een ander jou iets aan doet, kan je bewust of onbewust voelen dat je het recht hebt om dat terug te doen. Ik pijn, jij pijn.

Aankondiging – inspiratie

Een aankondiging is een éénzijdige actie vanuit Geweldloos Verzet. Omdat de goede woorden zoeken lastig kunnen zijn, hier inspiratie!

Introductie Verbindend Gezag

Het introduceren van Verbindend Gezag aan gezinnen kan soms een uitdaging zijn. In deze blog een link met inspiratievoorbeelden.

Herstel 2.0

Soms kan het handig zijn om het gevoel van de ander te ondertitelen. Samen herstellen is belangrijk. Hou vol, blijf vasthoudend en geef niet op.

Wie zegt er als eerste sorry?

Zelf sorry zeggen als ouder voor je eigen aandeel in de escalatie met je kind, is niet zo makkelijk. Zet je mogelijke trots opzij en zet de eerste stap!

Hardop Sorry zeggen…

Herstel. Als het je lukt om zelf “Sorry” te zeggen voor jouw aandeel in de situatie, dan leert het kind of de leerling dat jij ook wel eens een fout maakt.

Ouderavond… en wat is het doel?

Als je doel is om écht contact te maken met ouders/opvoeders, geef dan het informatieboekje ter info en ga het gesprek aan!

Verbindend Gezag® op de PABO?!

Ook op de Pabo denken ze steeds meer vanuit Verbindend Gezag. Reflecteren met kinderen en kijken naar je eigen leerkrachten gedrag, wat een mooie stap.

Fouten herstellen

Iedereen kan fouten maken, ook wij als opvoeders. Iedereen kan fouten herstellen, ook wij… Laten zien dat je ook maar een mens bent is heel waardevol.

Een soort van sit-in

De kracht van de stilte is een uitdaging, maar als het lukt voel je de rust bij jezelf en kan je de rust bij de ander creëren.

Herstel – voorbeeld gezinshuis

Volhouden, herstel van de relatie en zoeken naar een oplossing. Luister oprecht naar de ander zonder meteen het gedrag te veroordelen.

Herstel de relatie met je kind!

Maak gebruik van relatiegebaren en hou vol. Ga iedere dag weer opnieuw in contact met je kind en herstel de relatie. Ik ben je ouder en blijf je ouder.

Adem in, adem uit…

Adem in, adem uit. Zorg goed voor jezelf en blijf zo laag als mogelijk onderaan de escalatie ladder. Het ijzer smeden als het koud is.

“Ze moeten wel respect hebben voor mij!”

“Ze moeten wel respect voor mij hebben.” Een veel gehoorde uitspraak als je met ouders, leerkrachten of pedagogisch medewerkers praat.

Tip voor ouders met pubers deel 2

Telefoonronde deel 2. Ken je dat, dat je de hele tijd met een vraag in je hoofd zit die gesteld moet worden van jezelf? Gelukkig stelde ik mijn vraag.

Tip voor ouders met pubers deel 1

Tip voor ouders met pubers; verzamel de nummers van zijn/haar vrienden. Deze heb je misschien ooit nodig voor de telefoonronde in de toekomst!