Blog

Moed.

Moed. Het vraagt moed om de illusie van controle los te laten. Het vraagt moed om vanuit echte verbinding te werken én op te voeden. Steeds vaker kom ik erachter als ik praat met hulpverleners, ouders, opvoeders en collega's dat het heel erg veel moed vraagt om iets anders te doen, iets anders dan mogelijk…

De interventie volgen in real life!

Volgen: een voorbeeld uit de praktijk Na een incident op de groep kreeg een jongere het verzoek op het terrein te blijven. De groepsleiding wilde niet dat hij van het terrein ging omdat zij zich zorgen om hem maken. Dit zou gelden voor 1,5 dag, totdat er een herstelgesprek had plaatsgevonden. Ondanks het benadrukken dat…

Herstel: Hoe kan een leerling terug naar de klas.

Herstel: Hoe kan een leerling na tijdelijk uit de klas weer goed terugkomen. Op Bonaire heet het de SEM, in Nederland de OPDC of de BSV, de Buitenklas; samengevat een klas voor thuiszitters, schooluitvallers: voor leerlingen die om welke reden dan ook uitgevallen zijn, niet meer in de klas kunnen zijn op de school waar…

Straffen en Belonen: doen we er goed aan?

Straffen en Belonen: doen we er goed aan? Vanuit Verbindend Gezag & Geweldloos Verzet (VGGV) wordt niet gewerkt met straffen en belonen. In plaats van te straffen werken we vanuit VGGV met Herstel. Iedereen mag fouten maken, en iedereen kan fouten herstellen. Veel kinderen en jongeren hebben daar hulp bij nodig, en dat is uiteraard…

Ik pijn – Jij pijn

Als een ander jou iets aan doet, kan je bewust of onbewust voelen dat je het recht hebt om dat terug te doen. Ik pijn, jij pijn.

Aankondiging – inspiratie

Een aankondiging is een éénzijdige actie vanuit Geweldloos Verzet. Omdat de goede woorden zoeken lastig kunnen zijn, hier inspiratie!

Introductie Verbindend Gezag

Het introduceren van Verbindend Gezag aan gezinnen kan soms een uitdaging zijn. In deze blog een link met inspiratievoorbeelden.

Herstel 2.0

Soms kan het handig zijn om het gevoel van de ander te ondertitelen. Samen herstellen is belangrijk. Hou vol, blijf vasthoudend en geef niet op.

Wie zegt er als eerste sorry?

Zelf sorry zeggen als ouder voor je eigen aandeel in de escalatie met je kind, is niet zo makkelijk. Zet je mogelijke trots opzij en zet de eerste stap!

Hardop Sorry zeggen…

Herstel. Als het je lukt om zelf “Sorry” te zeggen voor jouw aandeel in de situatie, dan leert het kind of de leerling dat jij ook wel eens een fout maakt.

Ouderavond… en wat is het doel?

Als je doel is om écht contact te maken met ouders/opvoeders, geef dan het informatieboekje ter info en ga het gesprek aan!

Verbindend Gezag® op de PABO?!

Ook op de Pabo denken ze steeds meer vanuit Verbindend Gezag. Reflecteren met kinderen en kijken naar je eigen leerkrachten gedrag, wat een mooie stap.

Fouten herstellen

Iedereen kan fouten maken, ook wij als opvoeders. Iedereen kan fouten herstellen, ook wij… Laten zien dat je ook maar een mens bent is heel waardevol.

Een soort van sit-in

De kracht van de stilte is een uitdaging, maar als het lukt voel je de rust bij jezelf en kan je de rust bij de ander creëren.

Herstel – voorbeeld gezinshuis

Volhouden, herstel van de relatie en zoeken naar een oplossing. Luister oprecht naar de ander zonder meteen het gedrag te veroordelen.

Herstel de relatie met je kind!

Maak gebruik van relatiegebaren en hou vol. Ga iedere dag weer opnieuw in contact met je kind en herstel de relatie. Ik ben je ouder en blijf je ouder.

Adem in, adem uit…

Adem in, adem uit. Zorg goed voor jezelf en blijf zo laag als mogelijk onderaan de escalatie ladder. Het ijzer smeden als het koud is.

“Ze moeten wel respect hebben voor mij!”

“Ze moeten wel respect voor mij hebben.” Een veel gehoorde uitspraak als je met ouders, leerkrachten of pedagogisch medewerkers praat.

Tip voor ouders met pubers deel 2

Telefoonronde deel 2. Ken je dat, dat je de hele tijd met een vraag in je hoofd zit die gesteld moet worden van jezelf? Gelukkig stelde ik mijn vraag.

Tip voor ouders met pubers deel 1

Tip voor ouders met pubers; verzamel de nummers van zijn/haar vrienden. Deze heb je misschien ooit nodig voor de telefoonronde in de toekomst!