Aankondiging – inspiratie

Een aankondiging is een brief, een brief geschreven vanuit de methode Geweldloos Verzet.
Dit is een éénzijdige actie.
Ouders/opvoeders/leerkrachten schrijven met elkaar een respectvolle, vaak lieve, brief. Hierin staat expliciet beschreven waar de opvoeders zich tegen gaan verzetten. (het rode manden gedrag)

Buiten dat dit uiteraard belangrijk is, wordt ook heel duidelijk stil gestaan bij de mooie fijne kanten en/of kwaliteiten van het kind/de jongere.
Naast de kwaliteiten van het kind/de jongere én het gedrag waartegen we ons gaan verzetten, is een sorry vanuit de opvoeders vaak ook op zijn plaats.
Daar waar je als opvoeders oprecht sorry (herstel) voor kan zeggen… zet dat dan in de brief. Hierdoor voelt het kind/de jongere zich vaak meer begrepen, krijgt het kind/de jongere de erkenning dat hij/zij niet alleen ‘verkeerd’ gedrag heeft laten zien, maar dat we allemaal maar mensen zijn.

Geweldloos Verzet = doen. De actie van een aankondiging is belangrijk omdat opvoeders op een kalme, vastberaden respectvolle manier vertellen dat zij zich gaan verzetten tegen het negatieve, destructieve gedrag en dat ze het niet meer alleen gaan doen. Open en transparantie dus.

Omdat het kiezen van de juiste woorden een heel proces is, hebben we een Inspiratie Padlet gemaakt met voorbeelden van Aankondigingen uit het land. Sommige zijn geschreven tijdens de training, andere zijn al in het ‘echt’ voor gelezen.

Mocht jij nou ook een mooie brief hebben liggen, voel je dan vrij deze te delen. Onderaan de Padlet zie je een + teken staan, klik hierop en je kan typen. Je kan ook een foto toevoegen of een bestand.
Voel je vrij!

Alvast bedankt voor alle toegevoegde inspiratie!

Ilse van den Heuvel – December 2022