Ouderavond… en wat is het doel?

Ouderavond… en wat is het doel?

Gisterenavond mocht ik zelf als ouder weer een ouderavond bijwonen van het VMBO.
Als het doel was “informatie over het jaar verstrekken” dan was het een zeer geslaagde avond.
De aanwezige ouders (vrij veel moet ik zeggen) kregen informatie over het komende schooljaar. Hoe er wordt omgegaan met verzuim, kluisjes, fietsen e.d.
Ook kregen we de schoolgids mee waar alles nog eens zeer uitgebreid in staat.

Als het doel was “kennismaken met de ouders/opvoeders” dan was het een zeer slechte avond, waarbij ik ook oprecht twijfel om volgend jaar weer te gaan. Want alles wat verteld is, kan ik lezen en als ik daar vragen over heb, kan ik deze stellen.

Persoonlijk vind ik dit een gemiste kans van school. Veel scholen hebben in hun schoolplannen en doelen staan “Partnerschap met ouders/opvoeders” of “Optimaal samenwerken met opvoeders”. Mocht dit je mooie doel/plan hebben, dan is een ouderavond dé kans om daar een eerste stap in te zetten.

Hoe anders was de avond gelopen als de ontzettend leuke, positieve docent had gevraagd:

“Van wie ben je de vader of moeder. Zou jij je zelf even willen voorstellen en vertel iets leuks of unieks van je eigen kind?” “Heeft …. nog broers of zussen?”
“Wie moet het verste fietsen? En welk kind heeft mazzel omdat hij/zij super dichtbij woont?”
“Wat zijn de eerste ervaringen van jullie zoon/dochter van de eerste week?”
“Willen jullie eens met me mee denken hoe ik jullie op de hoogte kan houden als mentor, wat zouden jullie daarin prettig vinden?”
“Zouden jullie elkaars nummer willen hebben, wij als school mogen dit niet meer met jullie delen, maar misschien vinden jullie dit wel prettig?”

Ik begrijp goed dat je niet al te persoonlijke vragen kan stellen op een eerste ouderavond, maar je kan best vragen stellen zodat de ouders/opvoeders zich al wat meer betrokken voelen bij de mentor en dus de school.

Ik weet dat alle leerkrachten en docenten hun uiterste best doen! Ik wil alle leerkrachten en docenten uitnodigen en uitdagen om een ouderavond eens anders in te richten (ik weet ook dat veel leerkrachten en docenten ouders en opvoeders best een beetje spannend kunnen vinden).

Stel je bent zelf ook een ouder, wat zou jij dan het liefste willen: Een mooie PowerPoint met hoe het komende jaar er uit ziet (wat óók al in het informatieboekje staat) of weten wat de mentor voor plannen heeft hoe ze gaat investeren in de relatie met haar mentor klas (en dus jouw kind) en alvast een beetje kennismaken met de andere ouders, zodat je het gevoel hebt dat er daadwerkelijk aandacht wordt besteed aan Partnerschap of samenwerking?

En lieve leerkrachten en docenten, als je het een beetje spannend vindt met een groep ouders, doe dit dan samen met een collega. Je hoeft het niet alleen te doen…. En benoem ‘gewoon’ dat je het een beetje spannend vindt, dan blijken die enge ouders/opvoeders toch best wel aardig te zijn 😊

Eerst connectie, dan correctie (of Eerst connectie, dan samenwerking; maar dat klinkt niet zo lekker)

 

Ilse van den Heuvel – 14 september 2022