Tip voor ouders met pubers deel 1

Telefoonronde deel 1

Sinds deze week gaat onze zoon (12 jaar) voor het eerst naar het voortgezet onderwijs. Hij was toch wel zenuwachtiger dan hij zelf had voorspeld. Dapper liep hij alleen naar binnen “Mam, tot het hek is goed hoor.”

Trots, blij en opgelucht kwam hij na een introductie ochtend weer thuis. “Nou ik heb al een paar vrienden”…. een pak van m’n hart toch wel. In vertrouwen loslaten en zo, maar toch hoop je als ouder op een goede start op een nieuwe plek.

Een klassenlijst o.i.d. is er niet meer bij, sowieso heeft de AVG daar een aantal jaar geleden al wat in veranderd. Maar een spontane app groep met de ouders komt ook nog niet opgang. Want op de middelbare doen we dat niet meer… Uiteraard is dat prima en mogen/moeten kinderen/jongeren ook de ruimte krijgen om zichzelf te ontwikkelen, verder te ontdekken en hun eigen ik echt te leren kennen.

Hij pakt zijn telefoon en kijkt in de app groep die al door zijn nieuwe vrienden is aangemaakt. Ik kijk met hem mee (dat is hij gewend dat ik dat af en toe doe = Waakzame zorg) en ik klets met hem over de 6 nieuwe vrienden. Het zijn 4 jongens en 2 meiden. In datzelfde gesprek vraag ik of ik de nummers van zijn nieuwe vrienden even op mag schrijven, als hij een keer zijn telefoon is vergeten of zijn batterij is leeg, dan kan ik hem altijd bereiken als het echt nodig is of als ik me zorgen maak. Hij geeft mij de namen en de nummers en ik zet ze in mijn telefoon.

Uiteraard ga ik niet zomaar zijn nieuwe vrienden bellen! Uiteraard mag ook hij ‘fouten’ maken, een keer wat later thuis komen dan gepland is, zeggen dat hij op plek A is en stiekem op plek B blijkt te zijn. Maar als ik me zorgen maak, wil ik dat hij weet dat ik hem niet zomaar los laat. De telefoonnummers van zijn vrienden heb ik dan nodig om hem uiteindelijk weer te vinden. Zijn vrienden zullen dan de vraag krijgen “Weet jij waar onze zoon is, hij zou allang thuis moeten zijn, wij maken ons zorgen. Wil je hem laten weten dat wij hem zoeken en vragen of hij naar huis komt.” Dit is een interventie vanuit Geweldloos Verzet. Deze interventie heet de telefoon ronde en is een éénzijdige actie. Je hebt dan wel de nummers van zijn vrienden nodig, anders kom je op een punt dat je hem wel wil zoeken, maar je geen idee hebt waar je moet beginnen, want tja, het is tenslotte de middelbare…

Ik ben als moeder erg benieuwd of ik de telefoonnummers ooit een keer zal moeten gebruiken. Als trainer hoop ik eerlijk gezegd dat ik het een keer mag doen, om te ervaren hoe het is om zijn vrienden te bellen met de vraag en om te zien wat er dan vervolgens in gang wordt gezet.

We gaan het zien, wordt vast vervolgd 🙂

Groetjes Ilse